100 Jaar Aardappeloproer

Aardappeloproer-Kee Spek SFA022802744

J

Jordaanmuseum  |  02 juli 2017

Ter herdenking van het Aardappeloproer, dat in de Noord-Jordaan begon, organiseert het Jordaanmuseum op zondag 2 juli 2017, 11.00 uur, een wandeling. Aansluitend is er om 14.00 uur het 'Concert to End All Wars'.
Tijdens de wandeling bezoeken wij de locaties op de foto's over het Aardappeloproer in de tentoonstelling. Wij volgen het spoor van vrouwen op zoek naar eten, terwijl er wordt voorgelezen uit interviews met ooggetuigen, opgenomen rond 1984. 
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de honger in de verpauperde Amsterdamse volksbuurten een agressievere sluipmoordenaar. Als gevolg van toenemend gebrek aan voedsel nam in 1916 het sterftecijfer van tbc toe. Oorlogswinstmakers, O.W.-ers, werden in prenten en straatliedjes bespot. Demonstreren hielp niet. Het eten was op de bon maar daarop was niks te krijgen of het was bedorven. Ondanks dat er een "staat van beleg" was - militairen waren alom aanwezig - gingen de vrouwen het eten zelf halen. 
Op het gerucht dat er in de Prinsengracht schuiten lagen met 'heerlijke aardappelen", kwamen in de ochtend van donderdag 28 juni 1917 honderden vrouwen en kinderen te voor schijn uit de sloppen van de Jordaan. De aardappelen waren bestemd voor de militairen. Die bestemming werd in een mum van tijd veranderd. Tweehonderd zakken van een halve mud wisten de vrouwen te veroveren.
Op 5 juli schoten militairen op het Haarlemmerplein in op een menigte stakers, merendeels werknemers van de 'Artillerie-Inrichtingen Hembrug'. Deze gebeurtenis staat bekend als 'Het bloedbad op het Haarlemmerplein'. Op die dag maakte een militair een tekening op de zolder van het pand Lauriergracht 116-118 en schreef erboven: "Niet schieten, jongens".

Verzamelen 11.00 uur in De Rietvinck, Vinkenstraat 185

Aanmelden wandeling of info jordaanmuseum.nl 06 4022 7265