Architectuurtour Cuypers en de Amsterdamse School

open the doors

Bestuur

Bestuur  |  24 september 2017

Loop op zondag 24 september 2017 mee met de architectuurtour: Cuypers en de Amsterdamse School en bezoek interessante en verborgen plekken van het Centraal Station Amsterdam en de Posthoornkerktoren.

 

Beleef monumentale momenten

 

Wat: Architectuurtour Cuypers en de Amsterdamse School Amsterdam Centraal - Posthoornkerk

Hoe laat en waar: Van 11:00 tot 14:00 uur. Verzamelen om 10:50 uur voor restaurant Loetje tegenover de hoofdingang van het Amsterdam Centraal Station.

 

Wanneer:  Zondag  24 september 2017.
Max 17 personen. In Posthoornkerk wordt de groep gesplitst om een uitleg te geven boven de gewelven van de Posthoornkerk.

Kosten: € 19,50, inclusief koffie.


Voorwaarden: Op eigen risico / Deelname vanaf 15 jaar, niet geschikt voor minder validen.

Aanmelden: mail naar peter gidspeter.nl  o.v.v. van uw naam, aantal deelnemers en dag.

 

De architectuurtour:

Het genie architect Pierre Cuypers en de Amsterdamse School

Pierre Cuypers (1827-1921) is de grote architect van het Rijksmuseum (1885) en het Centraal Station van Amsterdam (1889). In feite blies hij in de negentiende eeuw de architectuur in Nederland nieuw leven in met zijn neogotische bouwwerken. Niet iedereen was enthousiast over de bouwstijl van hem. Een aantal architecten vormden De Amsterdamse School als een reactie op de stijl van Cuypers.

 


 

Wat was zo kenmerkend aan de architectuur van Cuypers? Op welke verrassende plekken is

het werk van Cuypers nog meer te zien? Waarom zette de Amsterdamse school zich zo af tegen Cuypers en ook Berlage? Hoe kon de Amsterdamse school in een korte tijd zoveel gebouwen neerzetten? Tijdens een unieke wandeling krijgt u antwoorden op deze vragen.

U wordt ontvangen voor restaurant Loetje tegenover de hoofdingang van het Amsterdam Centraal Station. Wij vervolgen met een rondleiding van ca. 2,5 uur langs de mooiste en opvallendste gebouwen vaan Pierre Cuypers en de Amsterdamse school in hartje Amsterdam. Wij eindigen in de Posthoornkerk (1860), een onbekend juweeltje van Cuypers. De laatste Cuyperstour van dit jaar vindt plaats op zondag 10 december 2017.


Route:

Amsterdam CS  -Scheepvaarthuis -Zeedijk -Dam -Beurs van Berlage –Posthoornkerk

Posthoornkerk

Midden in de stad, aan de bruisende Haarlemmerstraat, staat één van de belangrijkste nog overgebleven negentiende-eeuwse kerken van Amsterdam. De neogotische Posthoornkerk is met haar drie ranke torens een blikvanger in het stadscentrum. Het is de eerste kerk in Amsterdam van P.J.H. Cuypers, die later ook het Centraal Station en het Rijksmuseum zou ontwerpen. Dit monument is te reserveren voor onder andere diners, recepties, productpresentaties en lezingen. De ruimte is zeer geschikt voor theater of culturele presentaties en het geven van concerten. Ook kan in de kerk het burgerlijk huwelijk worden voltrokken. De Posthoornkerk beschikt ook over een kelder die bijzonder geschikt is voor feesten, workshops en presentaties.

 

Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam redt monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. De panden worden in bezit gehouden, waarmee een goede staat van onderhoud blijft gegarandeerd. Zo levert de organisatie een belangrijke bijdrage aan:

• het bewaren van gebouwd erfgoed voor volgende generaties

• het collectief bewustzijn rond stadsontwikkeling in een historische context

• de toegankelijkheid van monumenten en

• het behoud van het restauratieambacht.

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel circa 575 panden in en om de Stelling van Amsterdam gered. Bijna drieduizend Vrienden steunen het werk van de organisatie.

De grotere monumentale panden, zoals kerken, forten en industriële monumenten krijgen een succesvol tweede leven als podium voor concerten, congressen, lezingen, recepties, diners en huwelijksvoltrekkingen. Bovendien onderkent Stadsherstel het belang van cultuur. Ze stimuleert jong en nieuw talent door hen een podium te bieden en produceert ook zelf voorstellingen.

www.stadsherstel.nl

www.facebook.com/stadsherstel

www.twitter.com/stadsherstel

‘Beleef monumentale momenten’