Nieuwsbrief groen 
 

Overname activiteiten Wijkcentrum

Sinds 1 juni heeft Dock de activiteiten van het Wijkcentrum definitief overgenomen. Hiermee is de overname in feite afgerond. Twee medewerkers zijn overgegaan naar Dock om daar de activiteiten voort te zetten. Een medewerker heeft vervroegd pensioen genomen en een heeft een andere baan gevonden. Door de overname zijn in ieder geval de buurtgerichte activiteiten die u van het wijkcentrum gewend was voor de toekomst gewaarborgd.

De overname heeft door organisatorische omstandigheden wat langer geduurd dan vooraf verwacht. Ook de gemeenteraadsverkiezingen hebben een en ander vertraagd. Uitgangspunt was en is dat u als bewoner geen last heeft ondervonden van de wijzigingen. Wij hopen dat dit is gelukt.


De Stichting Wijkcentrum Jordaan & Gouden Reael zal voorlopig blijven bestaan en houd de volgende zaken onder haar beheer:

  • Het uitgeven van de wijkkrant,
  • Het beheren van het bewoners-activiteiten budget,
  • Het beheren van de Website,
  • Het ondersteunen van de Wijkraad / bewonersplatform.

In de komende wijkraadsbijeenkomst van oktober a.s. zal het bestuur vragen beantwoorden over de overname. Het bestuur van het wijkcentrum zal ook op het claverhuis bereikbaar blijven onder het bekende telefoonnummer (020) 719 23 71.

 
  20180516_123949

Groenploeg zoekt een coordinator

De Groenploeg is een groep vrijwilligers die ouderen en hulpbehoevende mensen helpen in hun (gevel)tuintjes. Elke week komen er aanvragen binnen van mensen die hulp nodig hebben. Deze hulpvragen moeten uitgezet worden onder de vrijwilligers. Dit is een taak die overgenomen zal moeten worden nadat de groenmedewerker van het Wijkcentrum is vertrokken. 

Wel meedoen in de groenploeg, maar geen coördinerende rol. dat kan ook hoor. 

kees@jordaangoudenreael.nl voor meer informatie. 

 
  1.5 achtergrond affiche groenmiddag herfst 2016 co

Beheerder van binnenplanten gezocht voor buurtcentrum Claverhuis.

Om het Claverhuis nog gezelliger te maken willen we planten gaan neer zetten, ophangen. Grote en kleine planten. Er is in overleg de vrijheid om je gang te gaan betreft de soort e.d. 

nadat de planten er allemaal zijn moeten deze nog onderhouden worden. Hierbij willen we kijken of er iemand uit de buurt is die jou dan kan helpen. Dit zal iemand zijn die wel wat wil doen, maar meer sturing nodig heeft.

Omdat het Claverhuis veel open is, is er de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je komt. 

een leuke klus waar je je creativiteit met planten in kwijt kan. 

Heb jij dus die groene vingers. neem dan contact met ons op. 

kees@jordaangoudenreael.nl

 

 
  kimchi

Fermenteren & Snoeien workshops

U kunt zich weer opgeven voor de najaarscursussen van het Wijkcentrum. 

 

Fermenteren leren. Rode zuurkool      
2 november 19:15 – 21:30

We starten de les met een stukje theorie. Daarna uitleg over hoe zelf zuurkool te maken en dan natuurlijk aan het werk zodat je met een pot zuurkool naar huis gaat. Zuurkool van wilde fermentatie, rauw gegeten, is super gezond, staat prachtig op je bord en is een welkome afwisseling in je menu. We starten de les met een stukje theorie, waarom is zuurkool zo gezond? Daarna uitleg over hoe zelf zuurkool te maken en dan natuurlijk aan het werk zodat je met een pot zuurkool naar huis gaat.

Het Claverhuis, Elandsgracht 70, € 15,- p/p

 

Fermenteren leren, Kimchi        
16 november 19:15 – 21:30     

Een stukje theorie, wat is Kimchi, waar komt het vandaan. Kimchi is het mooiste en lekkerste groente ferment uit Azië. Een stukje theorie, wat is Kimchi, waar komt het vandaan, wat zijn de ingrediënten. Waarom is Kimchi zo gezond? Daarna uitleg over het zelf fermenteren, snijden en kruiden van je eigen Kimchi. En dan, aan het werk.

Het Claverhuis, Elandsgracht 70, € 15,- p/p

 

Fermenteren Demonstratieles        
23 november 19:15 – 21:30

Fermenteren doe je om groentes en andere levensmiddelen langer houdbaar te maken en/of ze een bijzondere smaak te geven die in de veel gevallen ook nog extra gezond is. Naast groentefermenten zijn er allerlei andere mogelijkheden. Tijdens deze demonstratieles wil ik jullie laten kennis maken met: Hoe maak je zelf Miso. Miso dat zoutige goedje dat zo heerlijk is als basissmaak in je soep. Hoe kun je zelf een soort drinkyoghurt maken van melk en kefirkorrels.

En ten derde, hoe maak je, je eigen Kombucha. Tijdens de les kun je ook proeven hoe thuisgemaakte Miso, Kefir en Kombucha smaakt. Na de les kun je voor een paar euro een Kombucha Scoby of kefir korrels kopen om zelf makkelijk thuis aan de slag te kunnen gaan.

Het Claverhuis, Elandsgracht 70, € 12,50 p/p

 

€ 5,- korting voor:Mensen die aantoonbaar in de wijk Jordaan of Gouden Reael wonen.
Stadspashouders. 
Gepast betalen
Opgeven Toos Tuin:        fermenterenamsterdam@gmail.com
 

 

Snoeicursus door Loes Pool

In 2 dagen tijd neemt Loes Pool u mee in de wereld van snoeien. De cursus heeft als rode draad het snoeien van struiken, planten en bomen. Buiten het thema om kunt u ook vragen stellen over algemeen tuinonderhoud, bodem en planten. Loes Pool, die een jarenlange professionele praktijk heeft gehad met stadstuinonderhoud geeft de cursus. Er zal begonnen worden met theorie. Heeft u op voorhand vragen, stel deze gerust. Na de theorie gaan we ook naar buiten toe en daadwerkelijk in de praktijk snoeien.

Neem gepaste buitenkleding mee. Heeft u zelf een tuin in de buurt van het Claverhuis welke u aan Loes wilt laten zien? Geef u tuin op als praktijktuin.

Datum:          Vrijdag 26 oktober & 2 november, Het Claverhuis, Elandsgracht 70

Tijd:              10:30 tot +/- 13:30

Kosten:         € 7,50 p/p

 

€ 2,50 korting voor:Mensen die aantoonbaar in de wijk Jordaan of Gouden Reael wonen.
Stadspashouders. 
Gepast betalen!
Opgeven Loes Pool:     m.pool85@upcmail.nl

 

Informatie: www.jordaangoudenreael.nl 

 

 
  20171015_141319

Groen middag herfst

Op 14 oktober van 13.30 tot 17.30 uur vindt de Groenmiddag herfst plaats in het Claverhuis, georganiseerd door werkgroep Meer Groen in de Jordaan, Vereniging Groei & Bloei Amsterdam, Wijkcentrum Jordaan & Gouden Reael en ANMEC. De middag begint met een planten- en zadenruilbeurs, informatiestands en advies van een plantendokter. Om 14.30 begint de lezing over de tuinen van Mien Ruys door Monique Bruins Slot. We eindigen met een gezellig drankje.