Nieuwsbrief groen 
 

Groene Straatdag special 2017

Alweer voor de 3e keer organiseert het Wijkcentrum de Groene Straatdag in de Noorderspeeltuin. Ook dit jaar zijn er diverse workshops voor jong en oud. De Groene Straatdag is het moment waarop organisaties en bewonersgroepen die actief bezig zijn met groen, natuur en milieu zich graag aan u voorstellen. Het Amsterdams Smartlappenkoor zorgt namens de werkgroep Kunst & Cultuur voor een muzikale omlijsting van de dag.

Zaterdag 22 April, 12:00 - 16:00

Noorderspeeltuin, 2e lindendwarsstraat 10. 

 
  kraam

Wie hebben een kraam?

 • Meer Groen in de Jordaan Gouden Reael
 • Wijkcentrum Jordaan & Gouden Reael
 • Noorderspeeltuinvereniging
 • Dierencapel
 • Sciandri
 • Dock
 • Werkgroep Kunst & Cultuur
 • Amsterdam Rainproof
 • Gierzwaluw werkgroep
 • De Gouden Vijver
 • Repair-café
 • De Volksbond.
 • straatkunst van blikjes
 • en meer. 

  
Doeje ook iets op gebied van groen, natuur of milieu en wil je graag meedoen aan de Groene Straatdag neem dan contact op met Kees Kramer 06-15584096 of kees@jordaangoudenreael.nl Je kan je nog steeds aanmelden ook via Whats-app.  

 
  LOGO meer groen in de Jordaan

Meer Groen in de Jordaan

Plantverkoop:

Biologische gekweekte planten voor zowel de siertuin als moestuin kan je zeer voordelig aankopen. De opbrengst gaat naar een goed groen doel. www.willenendoen.org 

 

Plantenruilbeurs:

Heeft u te veel planten of bent u er op uitgekeken? Hier kunt u de planten komen ruilen. Je hebt er te veel van, of ben je er op uitgekeken? Ruilen. Het gaat voornamelijk om buitenplanten.  

 

Plantendokter:

Gaan uw planten altijd dood, willen ze maar niet bloeien en wil het nou niet groeien? Stel uw vraag aan de plantendokter. Hij weet raad.

 

Meer groen
De werkgroep Meer Groen in de Jordaan is opgericht in 1991. De Jordaan is een dicht bebouwd gebied zonder veel groen en deze werkgroep van bewoners wil daarom de hoeveelheid groen en de kwaliteit van het groen in de Jordaan, met name in de openbare ruimte verbeteren. De werkgroep probeert daarom bewoners te stimuleren om groen in de openbare ruimte te plaatsen en verzorgen en in samenspraak met het stadsdeel en de Gemeente meer en beter openbaar groen te realiseren.

Voor dit doel zijn een aantal activiteiten ontwikkeld, waaronder:

 • Groene Straatdag
 • Groenmiddag herfst
 • Open Tuinendag Jordaan
 • Excursies naar tuinen in en om Amsterdam
 • Schone Straatdag
 • Groenbrief (jaarlijkse nieuwsbrief)

 

Openbaar groen

Daarnaast probeert de werkgroep invloed uit te oefenen op politieke partijen, bestuur en ambtenaren van het stadsdeel en de Gemeente om te zorgen voor meer en beter openbaar groen en om bij te (blijven) dragen aan het eigen initiatief van bewoners m.b.t. aanleg en onderhoud van groen, zoals zelfbeheerprojecten en geveltuinen. De werkgroep is aangesloten bij Wijkcentrum Jordaan & Gouden Reael, Milieucentrum Amsterdam en Landschap Noord-Holland en staat in contact met groengroepen in andere stadsdelen voor het bundelen van activiteiten en het uitwisselen van expertise. De werkgroep heeft 1 lid afgevaardigd in de Wijkraad Jordaan & Gouden Reael.

 
Als u mee wilt doen kunt u contact opnemen met: Tryntsje Bakkum, tel. 020-6273392
tr.bakkum@wxs.nl

 
  bijenhotel-berkenhout

Bijen hotel maken

Bij de kraam van het Wijkcentrum en het Repair-cafe mag je gratis een bijenhotel maken.

Je gaat aan de slag met een boormachine, een hamer en zaag. Iedereen mag deelnemen, dus ook de papa's en mama's met hun kinderen. De mannen van het Repair-cafe bieden een helpende hand zodat alles veilig verloopt.  

 
  buurtsoep

Buurttuinensoep workshop voor de jeugd

Dingen lopen in de soep, heksen brouwen soep, maar een soep op een vuurtje is vaak ook een verzamelplaats, een plek waar verhalen worden verteld en vragen worden gesteld.
Buurttuinensoep is zo’n soep . Kinderen kunnen zich opgeven voor een wandeling door de buurt op zoek naar eetbare ingrediënten voor een frisse, gezonde lentesoep. Mirjam weet veel plekjes waar dingen groeien die je gewoon kunt eten. Na het verzamelen van de (aanvullende) smaken wordt de ACE 1 opgestookt met houtjes, de gietijzeren heksenketel gaat op het vuur. Kinderen zijn afwisselend deel van de vuurploeg of de soepploeg. Ondertussen laat Manon je zien hoe je van de simpelste dingen gereedschap kunt maken waar je van alles mee kunt.

Mirjam Aalbers

www.degoudenvijver.nl

 
  button maker

maak je eigen groene button

Je vindt een leuk plaatje in een tijdschrift of je maakt een mooie tekening. Dit samen stop je dan in een machine, drukt er hard op en er komt een mooie zelfgemaakte button uit. Een vrijwilliger van de Noorderspeeltuin vereniging staat voor je klaar om je te helpen. 

http://www.vereniging-de-noorderspeeltuin.nl

 
  amsterdams smartlappenkoor

Amsterdams smartlappenkoor

Het Amsterdams Smartlappenkoor zorgt namens de Werkgroep Kunst & Cultuur voor een muzikale omlijsting van de dag.

Van 14:30 tot 16:00 zullen ze hun liederen laten klinken. 

 
  kraam

En dit is er ook nog allemaal te vinden

Sciandri:

groot spingkussen en sport en spelactiviteiten voor de jeugd. 

http://www.sciandri.com/

 

Repaircafe:

wij maken gratis u kapotte stofzuiger of strijkbout. en natuurlijk nog veel meer.  

 

kinderboerderij de Dierencapel: 

http://www.dedierencapel.nl

 

De volksbond:

verzorgd meerdere groenprojecten in de wijk.

http://volksbond.nl/

 

rainproof:

tegels uit de tuin en groen er in.

www.rainproof.nl

 

dock: 

www.dock.nl

 

Gierzwaluw werkgroep:

zorgen voor behoud en educatie over de gierzwaluw in onze stad. 

 

straatkunst:

Gilmaro Da Silva maakt van afvalblikjes mooie kunstwerken.