Nieuwsbrief groen 
 

Groene nieuwsbrief sept & okt

In deze nieuwsbrief:

 • aankomende groene cursussen en workshops
 • bewonersinitiatieven
 • groene straatdag herfst
 • de groenploeg
 • bewoners in actie
 
  rode kool

fermenteren Rode zuurkool

Rode zuurkool fermenteren leren.

Zuurkool van wilde fermentatie, rauw gegeten, is super gezond, staat prachtig op je bord en is een welkome afwisseling in je menu. We starten de les met een stukje theorie, waarom is zuurkool zo gezond? Daarna uitleg over hoe zelf zuurkool te maken en dan natuurlijk aan het werk zodat je met een pot zuurkool naar huis gaat.

Datum: Dinsdag 3 Oktober, Het Claverhuis, Elandsgracht 70

Tijd:                       16:00 - 18:30 uur

Kosten:                  € 15,- p/p

 

Lees meer...

 
  kimchi

fermenteren Kimchi

Kimchi leren fermenteren.

Kimchi is het mooiste en lekkerste groente ferment uit Azië. Een stukje theorie, wat is Kimchi, waar komt het vandaan, wat zijn de ingrediënten. Waarom is Kimchi zo gezond? Daarna uitleg over het zelf fermenteren, snijden en kruiden van je eigen Kimchi. En dan, aan het werk.

Datum: Dinsdag 10 Oktober, Het Claverhuis, Elandsgracht 70

Tijd:                   16:00 - 18:30 uur

Kosten:              € 15,- p/p

 

Lees meer...

 
  fermented-food-jars

fermenteren demonstratie

Leren fermenteren demonstratieles.

Fermenteren doe je om groentes en andere levensmiddelen langer houdbaar te maken en/of ze een bijzondere smaak te geven die in de veel gevallen ook nog extra gezond is. Naast groentefermenten zijn er allerlei andere mogelijkheden. Tijdens deze demonstratieles wil ik jullie laten kennis maken met: Hoe maak je zelf Miso. Miso dat zoutige goedje dat zo heerlijk is als basissmaak in je soep. Hoe kun je zelf een soort drinkyoghurt maken van melk en kefirkorrels.

En ten derde, hoe maak je, je eigen Kombucha. Tijdens de les kun je ook proeven hoe thuisgemaakte Miso, Kefir en Kombucha smaakt. Na de les kun je voor een paar euro een Kombucha Scoby of kefir korrels kopen om zelf makkelijk thuis aan de slag te kunnen gaan.

Datum: Dinsdag 17 Oktober, Het Claverhuis, Elandsgracht 70

Tijd:                       16:00 - 18:30 uur

Kosten:                  € 12,50 p/p

 

Lees meer...

 
  Toos bij Gemaal voor Pijpkrant

cursus moestuinieren in 4 avonden, beplantingsplan maken

Cursus moestuinieren in 4 avonden, beplantingsplan maken.

Komend najaar wil ik jullie graag komen helpen een plan te maken voor je moestuin. 4 avonden om voor komend jaar een goede jaarplanning inclusief tekening voor je moestuin te maken.

Waar begin je, wat wil je gaan kweken, hoe zorg je voor een mooie variatie.

Vaste planten, wilde planten, bessen.

De gewone moestuingroentes.

Hoe krijg je het voor elkaar om werkelijk jaarrond al iets te oogsten te hebben. Boerenkool in de winter en spinazie in het voorjaar zo van je eigen koude grond! Een jaarplanning waarbij  je grond alsmaar in gebruik is.

Tijdens de lessen kleine stukjes theorie, over je bodem, over zaaien, over mesten, over plantzorg.

De rest van de tijd ben jijzelf bezig met het maken en uitwerken van je plan.

Datums:              maandag 30 oktober, maandag 6, 13 & 20 november

Tijd:                    inloop vanaf 19:15, start 19:30, einde 21:30

locatie:                Het Claverhuis, Elandsgracht 70

Kosten:               € 17,50 p/p

Lees meer...

 
  snoeien 1

snoeicursus

Cursus Jordaan ‘Claverhuis’ Elandsgracht 70

Vrijdag 3 & 10 november van 10:30 – 13:00

of

Cursus Gouden Reael 'Reel' Tussen de Bogen 16 (aan het Hendrick Jinkerplein)

Zaterdag 4 & 11 november van 10:30 – 13:00

 

In 2 dagen tijd neemt Loes Pool u mee in de wereld van snoeien. De cursus heeft als rode draad het snoeien van struiken, planten en bomen. Buiten het thema om kunt u ook vragen stellen over algemeen tuinonderhoud, bodem en planten. Loes Pool, die een jarenlange professionele praktijk heeft gehad met stadstuinonderhoud geeft de cursus. Er zal begonnen worden met theorie. Heeft u op voorhand vragen, stel deze gerust. Na de theorie gaan we ook naar buiten toe en daadwerkelijk in de praktijk snoeien.

Lees meer...

 
  groendag herfst 2

Groendag herfst zondag 15 oktober

Op zondag 15 oktober organiseert de Werkgroep Meer Groen in de Jordaan in samenwerking met Vereniging Groei en Bloei, afdeling Amsterdam de jaarlijkse Groenmiddag Herfst. Plaats:   Het Claverhuis, Elandsgracht 70. Tijd:       13:30 tot 17:00 uur Ook nu zal er weer een planten- en zadenruilbeurs zijn, waar u planten en zaden kunt inbrengen en (gratis) kunt ophalen, zodat ze nog vóór de winter de grond in kunnen. Zet overtollige planten dus alvast in een pot en verzamel succesrijke zaden, u maakt er een andere tuinier straks vast blij mee! Daarnaast zijn er verschillende soorten bloembollen in de aanbieding. Verder kunt u met al uw vragen over tuinieren terecht bij de plantendokter. In het tweede gedeelte van de middag is er een lezing ‘Tuingeschiedenis om van te smullen’, door Madelon Oostwoud, auteur van het boek ‘Een kleine eetbare tuin met vaste planten’. De middag zal worden afgesloten met een hapje en een drankje, waarbij tuiniers ervaringen kunnen uitwisselen over hun grote en kleine tuinen in de Jordaan en Gouden Reael en kunnen vooruitblikken op het volgende tuinseizoen. Zet 15 oktober dus vast in uw agenda!

Lees meer...

 
  marnixstraat 55 a, fam hendriks

Groenploeg in actie

De Groenploeg bestaat uit een groep vrijwillige bewoners die het leuk vinden om andere in hun tuin te helpen. De ploeg heeft de afgelopen 2 maanden al 10 tuinen opgeknapt. Van een tuin waar het onkruid 1 meter hoog tussen de tegels stond en de mevrouw van 86 het zelf niet meer kon. Klimop 1 meter dik over de schutting, dat lukte de weduwe van 71 zelf ook niet meer. De takken van de vuurdoorn van een dame 68, bleken te dik voor haar snoeischaartje. Onze sterke vrijwilliger kwam er met de takkenschaar gemakkelijk door heen. Elke week is er weer een nieuwe tuin aan de beurt en je weet nooit wat je tegenkomt. momenteel gaat het om veel snoeien. in het voorjaar zal het meer gaan om mensen te helpen planten of zaaien. Meer vrijwilligers zijn altijd welkom. Maar kent u mensen uit de wijk die gebaat zouden zijn met een bezoekje van de Groenploeg. Geef dit dan snel door aan ons, dan komen we in actie.  

Lees meer...

 
  geveltuintje zelf gemaakt dichtbij

buurt actie en de centen daarvoor.

Mensen die met een groen initiatief aan de slag willen kunnen bij het Wijkcentrum terecht voor een bijdrage daarvoor. link naar subsidie pagina. Bij de gemeente kun je ook subsidie aanvragen.  Deze collegeperiode is er €4 miljoen aan subsidiegeld beschikbaar voor Amsterdammers die hun huis of buurt willen vergroenen. Zowel bewoners als ondernemers kunnen van de subsidieregelingen gebruik maken.

 

Initiatieven die momenteel in de buurt spelen zijn: 

 • 100 verschillende zelfbeheerprojecten. projecten waarbij bewoners een stukje openbaar groen onderhouden. 
 • een bewoonster wil in Noord-Jordaan een wormencompostbak plaatsen.
 • Moestuinieren voor kinderen.
 • Opknappen Konippenren in de Slootstraat.
 • Regentonnen actie.
 • Groenploeg.
 • Tuingereedschapuitleen.  

Heeft u zelf ook een leuk plan, wij helpen u om van een plan naar een project te gaan. 

Lees meer...