Nieuwsbrief groen 
 

Geveltuinen actie 2017

Op 1 en 2 juni trekt het Wijkcentrum samen met Dock, Centram, de Volksbond en Koentact door de wijk om verwaarloosde geveltuinen te vergroenen. De Open Tuinendag georganiseerd door de werkgroep Meer Groen in de Jordaan op 11 juni komt er aan. Lees meer hierover in de onderstaande artikelen. 

 
  geveltuintje zelf gemaakt dichtbij

Geveltuinen actie 2017

Op donderdag 1 en vrijdag 2 juni trekt het Wijkcentrum samen met Dock, Centram, de Volksbond en Koentact door de wijk om verwaarloosde geveltuinen te vergroenen.

In de Jordaan & Gouden Reael zijn enorm veel geveltuinen te vinden. De ene geveltuin is nog mooier dan de andere, helaas zitten daar ook veel verwaarloosde geveltuintjes bij. De reden voor deze verwaarloosde tuintjes zijn heel verschillend. Denk aan verhuizingen of iemands gezondheid laat het niet meer toe. Ongeacht de redenen, ons doel is in 2 dagen tijd zo veel mogelijk van deze geveltuintjes te vinden. Om vervolgens met de bewoners in gesprek te gaan en de verschillende mogelijkheden voor de geveltuin te bespreken. Dit kan variëren van het betrekken van buren tot het weg laten halen van de geveltuin. Wij hopen dat een kleine groene aansporing kan helpen om de vele geveltuintjes te behouden. Met liefde fleuren we namelijk de geveltuin ter plekke voor u op! 

Tevens informeren wij u hoe u een officiële geveltuin kunt krijgen.

 

Het liefst willen we de hele Jordaan & Gouden Reael opfleuren maar dat is helaas niet haalbaar. We verklappen niet waar we aan de slag gaan, we verrassen u graag!

 

Lijkt het u leuk om ons een ochtend of middag te helpen tijdens deze geveltuinen actie dan is uw hulp zeer welkom.

 

Voor meer informatie over deze actie of om je op te geven  kunt u contact opnemen met Kees Kramer: 06-15584096

 
  GroenCafe banner

Groen Cafe op Tournee!

Ontmoet je Groen Netwerk op 30 mei in de Jordaan Het Groen Café is op tournee! Wij zijn deze keer te gast in het Claverhuis van Wijkcentrum Jordaan & Gouden Reael. Kees Kramer is daar opbouwwerker groen. Hij ondersteunt bewoners die aan zelfbeheer doen in stukjes gemeentegroen, zoals plantsoen, geveltuin of bakken. Ook organiseren ze cursussen over bijvoorbeeld fermenteren, stadmoestuinieren en snoeien. Bewoners kunnen altijd zonder afspraak binnenlopen als ze vragen hebben over de openbare ruimte of het groen. Groen in de stad leeft en veel mensen dragen bij aan een gezonde en groene stad. Het is fijn en nuttig om te weten wie in het groennetwerk zit, waar een ander mee bezig is en hoe je aan financiering, informatie of vrijwilligers komt. Het Groen Café biedt op een laagdrempelige manier plek aan kennismaking en kennis delen. Veel bezoekers van het Groen Café komen voor informatie over stadslandbouw en de nieuwe gemeentelijke subsidies. Voor Stadslandbouw, groene gevels en daken, Groen in de buurt, groene schoolpleinen en Projectvoorbereiding Collectieve Duurzame Initiatieven kun je bij de gemeente aanvragen indienen om de stad groen, gezonder en duurzamer te maken. De Agenda's Groen en Duurzaam lopen tot eind 2018. We merken dat initiatiefnemers veel creatieve ideeën en plannen hebben om de bewoners en kinderen meer bij het groen in de stad te betrekken. Heb je zelf een aanvraag ingediend, vertel ons je ervaringen rondom de subsidie-aanvraag en ook hoe de uitvoering in de buurt verloopt. Met jouw praktijkervaring en kennis kunnen wij andere aanvragers verder helpen.

Blijf vooral het Groen Café bezoeken om ons collectief geheugen uit te breiden! Elke laatste dinsdagmiddag van de maand is het Groen Café open. Tussen 16.15 en 18.00 uur ben je welkom. Neem gerust anderen mee als het voor hen ook interessant is.

Mocht je op die dinsdag niet kunnen maar je hebt wel een vraag, neem dan contact met ons op! We kunnen de vraag namens jou stellen tijdens het Groen Café, of op een ander moment afspreken. Kees@jordaangoudenreael.nl 

 

Planning Groen Café

27 juni

zomervakantie

29 augustus

26 september

31 oktober

Lees meer...

 
  1.5 achtergrond affiche groenmiddag herfst 2016 co

Zelfbeheer groen in problemen

Vijftien bewonersgroepen die vrijwillig stukjes groen verzorgen in de binnenstad dreigen het bijltje erbij neer te gooien. Administratieve chaos bij het stadsdeel is de boosdoener. Lees hier het hele verhaal

Lees meer...

 
  looiershoftuin voor open tuinendag 2017

Open tuinendag Jordaan 2017

Op zondag 11 juni 2017 van 11.00 tot 16.30 uur vindt de jaarlijkse open tuinendag plaats in de Jordaan. De werkgroep Meer Groen in de Jordaan heeft een route uitgestippeld langs hofjes, zelfbeheertuinen, grote en kleine privé-tuinen en dakterrassen in de Noord- en Zuid-Jordaan. Enthousiaste tuiniers stellen tijdens deze zondag hun tuin open voor het publiek om te laten zien wat er mogelijk is in de vaak beperkte ruimte die de stad hen biedt. Routebeschrijvingen (tevens entreebewijs voor de tuinen) á 2,50 Euro per persoon zijn op de dag zelf te verkrijgen bij één van de twee beginpunten: de tuin achter de poort op Willemsstraat 132 en de tuin van de Looiershof, ingang Passeerdersstraat naast nr. 18-24. Deelnemende tuinen zijn te herkennen aan de groene ballonnen bij de ingang. Om 15.00 uur kan in een van de deelnemende tuinen, het Vuile Weespad aan de Tweede Laurierdwarsstraat, genoten worden van een gratis optreden van de Ierse folkband de O’Branon’s. Dit optreden is georganiseerd door de werkgroep Kunst & Cultuur Westelijke Binnenstad.   werkgroep Meer Groen in de Jordaan voor meer informatie: Tryntsje Bakkum, tr.bakkum@wxs.nl  

Lees meer...

 
  foto van deel uitleen

Uitleen voor groen activiteiten

Vanaf heden is het mogelijk om een heel scala aan tuin gereedschap te lenen van het wijkcentrum voor het onderhoud van groene projecten op straat (zelfbeheer) of gezamenlijke binnentuinen en hofjes. 

Het was altijd al mogelijk om opklapbankjes, opklaptafels en een tenten te lenen. Nu is daar een lijst aan tuingereedschap aan toegevoegd. In die lijst vind je onder andere: schoffel, hark, grote bezems, snoeischaren, telescoopzaag, hoge drukspuit, A-borden, tuinslangen met hulpstukken, zware hamer, scheppen en meer. Kijk voor de uitgebreide lijst op onze website. en voor meer informatie neem contact op met Rob en Kees van het wijkcentrum Jordaan & Gouden Reael.

020 - 719 23 71