Nieuwsbrief groen 
 

Guerrilla actie & Open tuinendag

In deze nieuwsbrief:

-   Maak kans op gratis regenton

-   Open Tuinendag Jordaan

-   Guerrilla geveltuinen actie

-   Geslaagde Groene straatdag

-   Deze Nieuwsbrief en de nieuwe privacywetgeving

 
  ton

Maak kans op een gratis regenton

Tijdens de Groene Straatdag op 12 mei werden er 10 regentonnen gepresenteerd aan de wijk. 3 tonnen vonden die zelfde middag al een nieuw thuis. Een van die nieuwe plekken is in de Tweede Marnixdwarsstraat. Daar zijn een aantal bewoners nu al bijna 4 jaar bezig met het vergoenen van de buurt. Een grote geveltuin en een aantal grote bakken op het pleintje zorgen er voor dat er nu veel kleur is toegevoegd aan het pleintje. Het afgelopen jaar is veel graffiti weggehaald en is de geveltuin verlengt. Wat nu alleen nog ontbrak was een regenton. Deze staat er nu. Stevig en wel vastgemaakt aan de gevel met een hangslot. Nu de regenton er staat zal dat een hoop kraanwater schelen en een hoop gesleur met gieters en slangen. Beter voor het milieu en een mooi aanzien in de buurt. Water opvangen wordt door de klimaatverandering een steeds groter probleem. Dit probleem zien we dan vooral snel terug op plekken waar veel verstening plaats vindt. Rainproof als onderdeel van Waternet is druk bezig met de vinger op de zere plek te leggen. Wat zijn de problemen en wat kunnen wij daar aan doen. Regentonnen plaatsen lijkt een druppel op de gloeiende plaat. De slogan van Rainproof is: “Elke druppel telt”. En zo is het ook. Water lokaal opvangen en hergebruiken voor het water geven van planten of zelf het wassen van je auto of fiets. www.rainproof.nl voor meer informatie over wat jij kunt doen.

 

7 tonnen zijn er nu nog over en voor deze plekken zijn wij op zoek naar geschikte locaties op straat of openbare hofjes en pleinen. Enkele van de eisen zijn dat er voldoende loopruimte over moet blijven, je toestemming moet hebben van de eigenaar van de regenpijp en hoe meer buren meedoen hoe beter.  

Wil je kans maken op zo een gave ton in je straat. Mail je motivatie en foto naar kees@jordaangoudenreael.nl

 
  1.5 achtergrond affiche groenmiddag herfst 2016 co

Open tuinendag Jordaan

De Open Tuinendag 2018 vindt plaats op zondag 10 juni van 11.00 tot 16.30 uur.

De beginpunten in de Noord- en Zuid-Jordaan van de tuinenroute, waar op de dag zelf á  2,50 p.p. routebeschrijvingen kunnen worden gekocht, zijn:

  • De tuin achter de poort op Willemsstraat 132
  • De tuin van de Looiershof, ingang Passeerdersstraat naast nr. 18-24.

    Deelnemende tuinen zijn te herkennen aan de groene ballonnen bij de ingang.

 

Meer groen

De werkgroep Meer Groen in de Jordaan is opgericht in 1991. De Jordaan is een dicht bebouwd gebied zonder veel groene ruimte en deze werkgroep van bewoners wil daarom de hoeveelheid groen en de kwaliteit van het groen in de Jordaan, met name in de openbare ruimte verbeteren. De werkgroep probeert daartoe bewoners te stimuleren om groen in de openbare ruimte te plaatsen en verzorgen en in samenspraak met het stadsdeel en de Gemeente meer en beter openbaar groen te realiseren. meer lezen over de werkgroep 'Meer Groen in de Jordaan' klik op de bijgevoegde link. 

 

Lees meer...

 
  20180516_123949

Guerrilla geveltuinen actie

De Jordaan & Gouden Reael staan er vol mee. Geveltuintjes, soms maar ter grote van een stoeptegel, soms ook 3 stoeptegels diep en 30 stoeptegels breed. In alle maten zijn geveltuintjes te vinden. Zo zijn er in de mate van het bijhouden van de geveltuintjes ook veel verschillen te zien. Van een prachtige oase, met de mooiste bloemen en struiken, tot helaas ook geveltuinen met zand, poep, peuken en blikjes. Deze laatste geveltuinen waren wat de  vrijwilligers van de groenploeg zochten. Handschoenen aan, vuil er uit, schone aarde er in en planten maar. Verbaast, verwilderd en overrompeld kwamen mensen naar ons toe om te vragen wat we deden. Iedereen die we spraken werd laaiend enthousiast over de actie, op een oudere dame na, in eerste instantie. Een oudere dame van 94 gaf aan dat ze de geveltuin niet meer wilde, weg er mee zei ze. Tenslotte kon ze hem toch niet meer onderhouden en het gaf alleen maar lelijke rommel. Toen haar buren van ons hoorde dat we de geveltuin dan maar gingen opheffen kwamen ze gelijk in actie. De buurman ging naar mevrouw toe en vertelde dat zij de geveltuin dan vanaf nu wel gingen onderhouden. Een andere buurman melde ons dat hij het niet zo zag zitten om te helpen met water geven, maar dat zijn vrouw dat wel zag zitten. Zo zijn er in 2 ochtenden 10 geveltuinen opgeknapt. In elke geveltuin werden vaste inheemse biologische gekweekte planten neergezet. Hierdoor blijft het langer groen en hebben de bijen en vlinders er ook nog wat aan.

 

Bij u in de buurt ook een geveltuin verwaarloost? Neem contact met ons op. Ook als u zelf als vrijwilliger aan de slag wilt gaan. Ervaring is niet vereist.

 

Kees@jordaangoudenreael.nl    tel: 06 – 1558 40 96

Lees meer...

 
  IMG_4192

Geslaagde Groene Straatdag

Op 12 mei was er de Groene Straatdag. Hierbij een impressie van die dag.
voor de kinderen: buttons maken, hout hakken en sporten.
voor de volwassenen: Gemeente deelde een plantje uit, informatie over wat het wijkcentrum doet op groen gebied, Refubees, bijenpark, gierzwaluw werkgroep, meer groen in de Jordaan met plantendokter de plantenruilbeurs en biologische plantverkoop voor een goed doel. Muziek van Amsterdams smartlappenkoor en het Molino strijkerstrio. Natuurfontein liet zien hoe groen hun na schoolse opvang is. Sierraden van natuurlijke materialen, kunst van blikjes en Gert snoei met uitleg over snoeien, stekken en scheuren. Rainproof liet zien waar we te maken hebben met wateroverlast in de stad en wat we daar zelf aan kunnen doen. Ook was er de mogelijkheid om een regenton te krijgen in jouw straat. Dit laatste geld nog steeds als je komt met een motivatie waarom jou straat recht heeft op een gratis regenton.

 
  privacy

Deze Nieuwsbrief en de nieuwe privacywetgeving

Wij zijn erg blij dat u ingeschreven staat in onze adressenlijst voor het ontvangen van deze nieuwsbrief.

Met ingang van 25 mei 2018 vragen we aan iedereen toestemming om opgenomen te blijven in deze adressenlijst.
Ontvangt u liever niet meer de nieuwsbrief van Het Wijkcentrum Jordaan & Gouden Reael. Afmelden kan eenvoudig met de afmeld-optie die onderaan elke mailing is opgenomen.