Nieuwsbrief groen 
 

Regenton in elke geveltuin

In deze nieuwsbrief gaan we het hebben over regentonnen in geveltuinen en buurtuinen. Meepraten over groen in de wijk op buurtniveau of stedelijk niveau. en nog veel meer. heb je zelf ook groen nieuws? Laat het me weten kees@jordaangoudenreael.nl dan neem ik het mee in de nieuwsbrief of misschien wel op onze website of in onze Jordaan Gouden Reael krant.  

 
  mini-rainsaver-100-liter

Regenton in de geveltuin

De Jordaan & Gouden Reael tellen zo veel geveltuinen dat we de tel al aardig kwijt zijn. In de zomertijden hebben al deze geveltuinen water nodig. Mensen die dicht bij een gracht wonen halen al vaak hun water uit de gracht. Het meeste water voor de geveltuinen komt gewoon nog steeds uit de kraan. Zonde om kraanwater te gebruiken. Voor het bewateren van buitenplanten. Regenwater is het beste water voor buitenplanten.

Nu zijn wij als Wijkcentrum Jordaan & Gouden Reael samen met andere organisaties als Rainproof en NMT-zuid begonnen om zo veel mogelijk regentonnen in de stad te krijgen. Wij zijn bij de bewoners van de wijk (dan ben jij als lezer) aan het pijlen hoeveel mensen interesse in een regenton hebben. Deze regentonnen willen we zo goedkoop mogelijk gaan aanbieden om het voor iedereen betaalbaar te maken.

Bij buurtprojecten die al gesubsidieerd worden door de Gemeente kunnen de kosten via de reguliere subsidie lopen. 

Samen met Rainproof, de Gemeente en meerdere woningbouwverenigingen zijn we stadsbreed bezig een beleid uit te zetten.

Op het plaatje is de goedkoopste ton te zien. wij zijn bezig om te kijken of we meerdere modellen kunnen aanbieden, waaronder houten tonnen. 

Een druppelsysteem zodat de regenton zijn water zelfstandig afgeeft aan de tuin behoort tot de mogelijkheden. 

Doe mee en geef vrijblijvend aan dat je interesse hebt.  

kees@jordaangoudenreael.nl 

 
  tuin juni 2017 marie theophilus

Groene bliksem ploeg

Na de geveltuintjes actie (meer info www.jordaangoudenreael.nl/nieuws/nieuws/geveltuinen-actie-geslaagd) begin juni is er nu een groenploeg opgericht die zich bezig houd met het opknappen van tuinen, groene projecten op straat en geveltuinen. Dat een tuin verwaarloost raak ligt niet altijd aan luie mensen. Bij een weduwe in de Tuinstraat is de tuin in verval geraakt. Haar man verzorgde altijd de tuin, maar sinds zijn overlijden is er maar weinig gedaan in de tuin. De mevrouw wil graag weer aan de slag maar de hoeveelheid werk wat er gedaan moet worden is een grote drempel. De Groenploeg komt volgende week in actie om haar op weg te helpen haar tuin weer naar de glorie te krijgen zoals dat was toen haar man het nog deed. Lijkt het jouw leuk om ook deel te nemen in deze Groenploeg? Hartstikke leuk, geef je op. kees@jordaangoudenreael.nl 

   

 
  zwarte mannetje met kleuren balonnen

Buurtconferentie

Het Wijkcentrum nodigt u uit om samen het gesprek te voeren over wat er leeft en speelt in de buurt. (ook over het groen dus) Met uw inbreng wil het Wijkcentrum de agenda van de buurt samenstellen. Gastheer van deze avond is buurtgenoot Emiel Schoonhoven.
datum:    25 juli 2017
Locatie:   Claverhuis, Elandsgracht 70
Inloop:    19.00 Start: 19.30 Einde: 22.00
Info:        020-7192371 of www.jordaangoudenreael.nl

 
  Eyecatcher-dakveiligheid-groen-daken

Amsterdam groeit, de groene stad

Voor welke groenopgave staat onze groeiende stad en hoe richten wij deze in? Denk en praat mee over hoe wij de groenopgave van onze stad moeten vormgeven.

 

Maandag 3 juli, 20.00 uur.

Gustav Mahlerlaan 10,

 

De komende 10 jaar groeit de stad harder dan ooit. Groen is van cruciaal belang voor de leefbaarheid in onze alsmaar verdichtende stad. Hoe gaan we slim om met de ruimte en het gebruik van groen? Hoe maken we groen multifunctioneel en kijken we voldoende over de stadsgrenzen heen? En hoe zetten we stevig in op de kwaliteitsslag van publieke groengebieden? Denk en praat mee over de groene toekomst van onze stad.

 

doe je mee? 

Lees meer...

 
  k en c

Groen en muziek

Deze zomer worden er meerdere concerten georganiseerd in het groen van de Jordaan & Gouden Reael. De Werkgroep Kunst & Cultuur verzorgd kleine intieme concertjes in verschillende hofjes en tuinen. Het betreft het zeer verschillende muziekstijlen. Klassiek komt voorbij, maar country behoort ook tot de mogelijkheden. Voor meer informatie over locaties, tijden en soorten optredens klik hieronder.    

 
  foto van deel uitleen

Uitleen materiaal buurtactiviteiten en tuingereedschap

Steeds meer plekjes in de Jordaan en Gouden Reael worden het slachtoffer van verwaarlozing. Groene plekken verwilderen omdat er geen mensenhand meer aan te pas komt. Als buur heb je uitzicht op de rommel.

Lees meer...

 
  20170628_140041

Elandsgracht weer strak in het groen

Sinds dat er beplanting is gekomen in de groenvakken op de Elandsgracht hebben de planten al heel wat te voortduren gekregen. Diefstal, droogte, gravende honden en een Koningsdag hadden de planten niet veel goeds gedaan. Vandaag op 28 juni is het hoveniersbedrijf dat de beplanting heeft aangelegd druk bezig met het beplanten en herschikken van het groen. Hopelijk slaan alle planten nu goed aan en krijgen we een mooie compacte groenmassa.