Gallery De Kus Brengt Surinaamse Kunst Naar Amsterdam

nolahatterman-matoekoe

G

Galeriedekus  |  27 augustus 2020

 

Gallery De KuS brengt Surinaamse kunst naar amsterdam

 

Van 4 tot en met 6 september exposeert Gallery De KuS kunst, design en ambachtelijk gemaakte producten uit Suriname in het Amsterdamse eetcafé Uitvlugt. Daarmee is de Surinaamse stichting voor het eerst in het tienjarige bestaan in Nederland actief. De opbrengst van deze expositie, onder de titel ‘100% handmade in SU Expo’, komt grotendeels ten goede aan de stichting Matoekoe in Lelydorp, Suriname.

 

Gallery De KuS van cultureel ondernemer Annette Bijman vormde de afgelopen 10 jaar hét platform in Suriname voor startende creatieve ondernemers, kunstenaars, designers, fotografen en ambachtslieden. Tegelijkertijd ondersteunde De KuS verschillende stichtingen, waaronder Matoekoe, een pedagogisch centrum voor kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Het centrum werd opgericht in 1984 en is grotendeels afhankelijk van donaties.

Met de verkoop van door de pupillen gemaakte kunstwerken beschikt Matoekoe al geruime tijd over extra inkomsten waarmee onder meer het vervoer naar de stad, lesmateriaal en onderhoud kon worden gefinancierd. Matoekoe onderhoudt hiertoe een intensieve samenwerking met de Nola Hatterman Art Academy in Paramaribo. Daar kunnen wekelijks verschillende kinderen en jongeren van Matoekoe terecht voor lessen en workshops.

De laatste maanden is deze inkomstenbron, net als alle andere geldstromen, vrijwel volledig weggevallen als gevolg van de COVID-19 pandemie die Suriname in zijn greep houdt. De tijdelijke sluiting van de scholen en het stopzetten van het busvervoer heeft Matoekoe dan ook in grote financiële problemen gebracht.

Gallery de kus, design en kunst UIT SURINAME

Van 2008 tot 2018 organiseerde Gallery De KuS met grote regelmaat kunstevenementen, lezingen, veilingen en een ART B&B in Suriname. De opbrengsten waren bestemd voor de Surinaamse art & craft sector. Oprichtster Bijman was zowel het gezicht als de drijvende kracht achter de stichting. Anderhalf jaar geleden besloot ze de activiteiten van De KuS te beëindigen en terug te keren naar Nederland. Bijman: ‘Na tien jaar merkte ik dat de sector was gegroeid en steeds volwassener werd. Dat was ook het moment om ruimte te bieden aan nieuwe, lokale initiatieven.’  

Maar toen Bijman de afgelopen maanden steeds meer signalen kreeg dat kunstenaars en handwerklieden in Suriname nauwelijks inkomsten hadden, besloot ze in actie te komen. Met de expositie ‘100% handmade in SU Expo’ en de lancering van de website www.gallerydekus.com maakt maakt Stichting De KuS vanaf september een doorstart vanuit Amsterdam. ‘Onze doelstellingen zijn hetzelfde’, zegt Bijman. ‘We willen op zoveel mogelijk manieren Surinaamse kunstenaars en ambachtslieden ondersteunen. Juist in een periode waarin hun positie nog meer onder druk komt te staan.’

 

 

Deelnemende partners Suriname

 

Tijdens de ‘100% handmade in SU Expo’ worden werken tentoongesteld en te koop aangeboden van:

-        Stichting Matoekoe (kunst/kunstnijverheid/aardewerk)

-        Warda Marica Jewelry (sieraden)

-        Tan Bun Skrati (Surinaamse chocolade)

-        Creativesoul597 (sieraden/haakwerk)

-        Rootfolk (keramiek)

-        Sioriban Creations (kokosnoot kunst)

-        Lucy’s handmade soap (zeep)

-        Floh-Jo (tassen)

-        Afrotoonz (T-Shirt kunst)

-        Lloyd Strijder Design (kunst)

-        Capaci Suriname (dry bags)

 

Adres / tijden expo:

Restaurant Uitvlugt*, Van Hogendorpstraat 923, Amsterdam (Staatsliedenbuurt)  www.uitvlugtamsterdam.com

 

vrijdag 4 september 17.00 - 21.00 uur –  opening 17- 18.30 uur hapje/drankje/DJ

zaterdag 5 september 12.00 - 21.00 uur

zondag 6 september 12.00 - 21.00 uur

* Lunch/diner: reserveren verplicht.

Voor de EXPO is een aparte doorlooproute uitgestippeld en is vooraf registratie/reservering niet noodzakelijk.

 
Meer informatie over dit evenement via Facebook/Instagram: gallerydekus

Gallery De KuS: Annette Bijman, tel: 0649120835

email mofokoranti gallerydekus.com

 

Restaurant Uitvlugt Amsterdam: Daphne Bruijne 020 737 0322

Email info uitvlugtamsterdam.nl

 

Ongepast? Meld het ons

0 reacties

?

Als u nog geen wachtwoord heeft of uw wachtwoord bent vergeten, kunt u dit veld leeg laten. U ontvangt dan een e-mail waarmee u kan inloggen.