Het werd toch een mooie Groene Straatdag.

IMG_2868

Bestuur

Bestuur  |  25 april 2017

Voor een derde maal vond de Groene Straatdag plaats op de Noorderspeeltuin. Het zag er naar uit dat het slecht weer zou worden deze dag. Gelukkig bleef het bij een paar spatjes. De volgende interessante organisaties of buurgroepen waren vertegenwoordigd: Wijkcentrum Jordaan & Gouden Reael, Werkgroep Meer Groen in de Jordaan, Dock, Noorderspeeltuinvereniging, Sciandri, De Dierencapel, De Gierzwaluw werkgroep, Rainproof, De Gouden Vijver, Roswitha Witten, gemeente Amstedam, en een paar kunstenaars die hun werk hadden uitgestald.

 

Buurtgenoten en stadsgenoten uit andere wijken en buurten konden in het begin van de middag genieten van Ierse Folkmuziek. Sjoerd en Nienke stonden om de paar liedjes op een ander plekje op de markt en zo brachten ze het zonnetje naar iedere kraam toe. In de namiddag zong Het Amsterdams Smartlappenkoor uit volle borst heerlijke meezingers. Het publiek ging er helemaal in op. Vrolijk werd er meegezongen en geklapt.

 

Voor de kinderen was er een springkussen, balspellen of een eigen button persen met een buttonpers. Als klapper konden kinderen onder begeleiding aan de slag om een bijenhotel te maken voor solitaire bijen. In elk boomstammetje boorden de kinderen meerdere gaatjes zo diep als het maar kon. De EHBO-ers konden hun koffers vandaag dicht laten. Elk gaatje kreeg een andere diameter omdat elke bijensoort een ander soort holletje nodig heeft om haar eitjes in te leggen. In Amsterdam zijn door de grote diversiteit aan flora al 70 soorten bijen ontdekt.  

 

Bij het maken van de buurtsoep gingen kinderen en volwassenen met Mirjam op straat op zoek naar ingrediënten. Deze ingrediënten groeiden letterlijk tussen de straatstenen. Ui, brandnetel en jonge kleefkruid waren slechts een paar van de ingrediënten. De buurtsoep was verbazend lekker van smaak.  

 

Bij de kraam van de Werkgroep Meer Groen in de Jordaan kochten bezoekers biologische gekweekte planten voor in de geveltuin, hofje, balkon of bakken op straat. De opbrengst van € 573,20ging naar stichting Mopti. Mopti richt zich op armoedebestrijding en ontwikkeling in Mali doormiddel van kleinschalige projecten voor vrouwen in vergeten dorpen. Tot nu toe zijn er meerdere tuinen opgezet voor vrouwen. Deze tuinen helpen de vrouwen aan een beter bestaan, aan een beetje inkomsten en een betere gezondheid. Op hun website kunt u meer informatie vinden, www.mopti.nl.

Verder was er in de kraam van Meer Groen een ruilbeurs van buitenplanten. Aan het einde van de dag was die tafel helemaal leeg. De Allium schoenophrasum, ook wel Sierui genoemd was volop vertegenwoordigd en veroverd dankzij de ruilbeurs langzaam Amsterdam. Bij vragen over planten die niet zo goed groeien bij mensen thuis werd de plantendokter geraadpleegd. 

 

De organisatie hoopt in 2018 dat nog meer buurtbewoners en bewonersgroepen zich willen opgeven voor dit evenement. Bezoek is gratis en net als voorgaande jaren brengen de vrijwilligers van de speeltuinvereniging u gratis kopjes koffie en thee. Meer informatie bij Kees Kramer: kees jordaangoudenreael.nl

1 reactie

?

Als u nog geen wachtwoord heeft of uw wachtwoord bent vergeten, kunt u dit veld leeg laten. U ontvangt dan een e-mail waarmee u kan inloggen.

B

Backx  |  04 mei 2017

Geen woord over de aanwezigheid van het RepairCafe!?

Ongepast? Meld het ons