Spraakmakende vrouwen

20191027-Adriana-Schrder-web

J

Jordaanmuseum  |  31 januari 2019

De tentoonstelling 1001 vrouwen, tot en met 10 maart 2019 te zien in het Amsterdam Museum, stemt tot nadenken. Wij stellen ons de vraag: welke vrouwen speelden een opmerkelijke rol in de Jordaan en omgeving.

Op vrijdag 8 maart is het internationale vrouwendag. Die dag vestigen wij de aandacht op de levens van spraakmakende en minder bekende vrouwen in de wijk, op vrouwen uit alle rangen en standen. Daarbij stellen wij de vraag: wie verdient een plek in het geheugen van de Jordaan?

 

De wandeling start in De Rietvinck. In de tentoonstelling De Jordaancultuur kregen vrouwen een belangrijke plek toebedeeld. Wij bekijken het paneel over dienstmeisjes en werksters dat is aangevuld met nieuwe portretten en verhalen. Vervolgens wandelen wij naar het 'zeven-centen-schooltje', de allereerste kinderbewaarplaats in Amsterdam, gesticht door Femina Müller. Wij bezoeken de plekken waar Neel Doff verhalen als Keetje Tippel situeerde.

Vertelt wordt over Tante Bep Barends, Kee Spek, Mina de Mop en Kee Seur. De laatste drie woonden in de Willemsstraat waar in het gebouw Tot Heil des Volks de revue en variété artiest Heintje Davids te gast was, evenals koningin Emma, resp. Wilhelmina en Juliana.

En kent u Adrienne Solser die lachsalvo’s oogste in de rol van Ka de Suffragette uit de Jordaan of Bolle Bet uit de Willemsstraat. Wist u dat Bet van Beeren was geboren op de Lindengracht en dat Alette Jacobs jarenlang spreekuur hield in de Tichelstraat?

 

Veel meer vrouwen verdienen een plek in het geheugen van de Jordaan. Wij zijn benieuwd naar uw voorkeuren. Daarom vragen wij u hun namen te vermelden op onze website met het geboorte- en sterfjaar, en een korte beschrijving van hun verdiensten en uw contactgegevens.  Naar info@jordaanmuseum kunt u vervolgens een foto sturen, dan maken wij er een item van.

 

Datum: vrijdag 8 maart

Tijden: 13.30 uur ontvangst met koffie of thee in de Rietvinck, Vinkenstraat 185. 14.00 uur aanvang wandeling, borrel  ca. 15.30 uur borrel in Duende op de Lindengracht

Kosten: € 12,00 p.p. (incl. koffie of thee)

Kaartjes: te koop via de website www.jordaanmuseum.nl

Website: www.jordaanmuseum.nl

 

Illustratie

Foto

Wandelen met het Jordaanmuseum

Foto Adriana Schröder

 

Ongepast? Meld het ons

0 reacties

?

Als u nog geen wachtwoord heeft of uw wachtwoord bent vergeten, kunt u dit veld leeg laten. U ontvangt dan een e-mail waarmee u kan inloggen.