Statushouders fixen het bij Repair Café in de Jordaan

Repaircafe

Onno Raadsen

Onno Raadsen  |  16 februari 2017

Woont u in of nabij de Jordaan en zit u met een kapotte stofzuiger, afstandsbediening of bijvoorbeeld staafmixer? Kom dan op donderdagmiddagen tussen 14.00 en 16.00 uur langs bij Repair Café in buurthuis Claverhuis aan de Elandgracht 70. Statushouders met technische affiniteit staan hier voor u klaar om u in ruil voor een praatje te helpen met het repareren van uw huishoudelijke apparatuur .

De uit Syrië gevluchte Ashraf werkte in zijn geboorteland bij een bouwbedrijf.  Nu werkt hij iedere donderdagmiddag als vrijwilliger bij Repair Café, vooral vanwege de sociale contacten. “Ik leer de Nederlandse taal tijdens mijn inburgeringscursus, maar om het goed te kunnen spreken moet je veel communiceren met Nederlanders”, zegt Ashraf. “In mijn verdere dagelijkse leven merk ik dat dit lastig is. Anders dan in Syrië zijn buren hier bijvoorbeeld erg op zichzelf en is er maar  minimaal contact. Om meer in contact te komen met mensen wilde ik hier graag aan meedoen, ook omdat ik mensen graag help”.

Elkaar ontmoeten, daar gaat het om

Het Repair café is een landelijke succesvol initiatief het draait allemaal om het  repareren van bv kleding, elektrische apparaten, speelgoed,  en andere gebruiksvoorwerpen. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn.

Arjan Uittenbogaard buurtwerker bij DOCK vertelt  “We hebben al een  Repair Café in activiteitencentrum Reel  die we samen met het wijkcentrum Jordaan& Gouden Reael tot een succes hebben gemaakt. Deze draait al jaren goed. We wilden hier in het Claverhuis iets soortgelijks ontwikkelen maar dan met statushouders. Vanuit gemeente Amsterdam kregen we genoeg aanmeldingen om een Repair Café met alleen nieuwkomers in Amsterdam op te starten. Waar het bij het Repair Café Tool en Taal om gaat is dat mensen elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Statushouders leren hierdoor de Nederlandse taal en cultuur sneller en het is een eerste stapje richting betaald werk. Buurtbewoners zijn weer blij met hun spullen die het weer doen en zien door hun contact met statushouders dat dit gewoon mensen zijn, net als iedereen”.

Kom langs!
Elke donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur kunt u bij het Repair Café in het Claverhuis, of op dinsdagmiddag van 13.00-15.00 uur in Reel, terecht om uw kapotte strijkijzer, telefoon of ander huishoudelijk apparaat gratis te laten repareren. Maak t u ook een praatje in ruil voor een reparatie?

0 reacties

?

Als u nog geen wachtwoord heeft of uw wachtwoord bent vergeten, kunt u dit veld leeg laten. U ontvangt dan een e-mail waarmee u kan inloggen.