Waar zijn de fraaie groene gevels van Amsterdam?
Help ons om die mooie gevels te vinden, meld ze aan!
Een gevel begroeid met klimplanten, kan er prachtig uitzien en is een aanwinst voor het straatbeeld en de natuur. Van bloeiende blauwe regen in het voorjaar tot vlammende wilde wingerd in het najaar, ze vormen een sieraad voor de stad. Die groene gevels, soms zelfs van een monumentale waarde, willen we graag in het zonnetje zetten. De fraaiste gevels krijgen een onderscheiding!
Weet jij er een in Amsterdam, meldt hem aan voor onze wedstrijd vóór vrijdag 15 oktober 2018. Dan maakt onze fotograaf er een foto van. En daar stellen we een heuse tentoonstelling van samen. Op de opening van die fototentoonstelling worden de onderscheidingen uitgereikt. Onderaan staat een formulier waar je heel makkelijk een groene gevel kunt voordragen!
Natuurwaarde
Groene gevels zijn belangrijk als nestel- en schuilplek voor allerlei soorten fauna. Vogels nestelen er, insecten en vlinders halen er hun maaltijd op. Bepaalde soorten zijn zelfs cruciaal voor bijen, als er elders niets te meer eten voor ze is. Een bloeiende klimop gonst in het najaar van alle diertjes die zich tegoed doen aan de nectar en stuifmeel. In het voorjaar zijn bolletjes cruciaal. Vandaar onze biologische bollenactie dit jaar.
Isolatiewaarde
Behalve de hoge natuurwaarde, heeft gevelgroen ook een positief effect op de isolatiewaarde. Muren blijven (beter) droog, klimplanten isoleren ook tegen warmteverlies in de winter en beschermen tegen de zon in de zomer. De geluidswerende werking, die van een begroeide muur uitgaat, valt niet te onderschatten.
In tegenstelling tot wat er verteld wordt, zijn klimplanten niet slecht voor een (gezonde) gevel. Wel voor het houtwerk, maar dat is een kwestie van bijhouden. Alleen hele oude muren met kalkmortel kunnen last hebben van zogenaamde zelfhechters, klimop en wilde wingerd. Die zou de mortel verkruimelen waardoor de wortels tussen de scheuren en voegen in de stenen kunnen groeien.
Alle andere klimplanten kun je leiden langs een hekwerkje of roestvrije kabeltjes.
Fijn stof
Gevelgroen vangt fijn stof af, dat merk je heel duidelijk bij een wingerd en vooral klimop (groenblijvend). Het blad is voorzien van een laag stof, schud er maar eens aan! De regen spoelt dat dan weer weg het riool in. Dat is beter dan dat het in onze longen terecht komt.
1 reactie
Petrabosse | 19 juli 2018
''Waar zijn ze gebleven?'' Vraag het aan Ymere die het groene vogeltjesparadijs hiernaast weg liet halen en vraag het aan mijn bovenbuuf die groen mooi vind.... in het bos maar niet onder zijn raam... en tja... dan ontstaat de grauwte van betonnen muren he? Jammer, dat wel!
Ongepast? Meld het ons