Chirurgijnshuis openhuis restauratie

chirurgijnenhuis

Bestuur

Bestuur  |  17 januari 2023

Chirurgijnshuis: open huis vóór restauratie
Brouwersgracht 46, Amsterdam

Tegenwoordig is het niet meer voor te stellen, maar toen de gezusters De Langen begin jaren tachtig verliefd werden op dit authentieke rijksmonument, stond dit stukje Amsterdam nog bekend als ‘gribusbuurt’. Jarenlang woonden de dames er met plezier en toen een van de zussen kwam te overlijden, werd contact opgenomen met Stadsherstel. De erfgoedorganisatie kocht het pand van de familie en zorgde dat de overgebleven zus er tot het laatst kon blijven wonen.

Nu is het moment aangebroken dat het pand met een interessante chirurgijnshistorie in restauratie gaat. De afgelopen periode zijn de niet-monumentale elementen verwijderd en het pand toont zich nu in al zijn natuurlijkheid. Stadsherstel nodigt u uit voor een uniek kijkje in dit ongerestaureerde pand tijdens een open huis op donderdag 26 januari.

 

Chirurgijnswinkel
In de 18e eeuw was in dit pand de chirurgijnswinkel van Bernardus van Vyve (1684-1759) gevestigd. Van Vyve, in afwachting van het ja-woord van de dame die hij op het oog had, had oorspronkelijk een baantje aangenomen als gildeknecht bij de weduwe van chirurgijn Pieter Cleveringh, gevestigd aan de Brouwersgracht. Deze weduwe wist Van Vyve te verleiden en dwong hem met haar zwangerschap tot een huwelijk. De stad sprak schande van de onverkwikkelijke zaak, maar toen het huwelijk eenmaal beklonken was nam de carrière van Van Vyve een vlucht en hij werd een welgezien chirurgijn in Amsterdam.

Erfgoedorganisatie met POM status
In 2020 kon Stadsherstel Amsterdam het fraaie rijksmonument overnemen. Stadsherstel is een organisatie met POM status (Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud) en heeft sinds de oprichting in 1956 al 750 monumenten en beeldbepalende panden gered zowel in als binnen 45 kilometer rondom Amsterdam. De zussen De Langen kenden Stadsherstel al sinds de jaren negentig toen de organisatie een aantal panden om de hoek in de Binnen Vissersstraat onder handen nam, waarmee een grote impuls werd gegeven aan de ‘gribusbuurt’ die het tot dan was.

Dankzij Het Stadsherstel Interieur Fonds - een fonds op naam bij de Vereniging Vrienden van Stadsherstel - is het mogelijk om na verder onderzoek de historische kleuren terug te brengen op de 17e-eeuwse monumentale onderdelen.

Bij de restauratie wordt isolatie aangebracht en worden duurzaamheidsmaatregelen getroffen zoals Lage temperatuurverwarming en ventilatie met warmteterugwinning. Na restauratie komen er twee woningen in het pand die beschikbaar komen voor ingeschrevenen op de wachtlijst van Stadsherstel. De oplevering is naar verwachting eind van de zomer.

Uitnodiging open dag: donderdag 26 januari 15:00 - 16:30 uur
Benieuwd hoe het pand eruit ziet voor de restauratie? U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen tijdens de open dag op donderdag 26 januari. Aanmelden is niet nodig. Een warme jas en schoenen met een stevige zool zijn aan te raden.
U bent welkom vanaf 15.00 uur tot 16:30 uur.

Het adres is: Brouwersgracht 46, Amsterdam.
Tien minuten loopafstand van Centraal Station.


Meer over de geschiedenis van het pand is te lezen op de website van Stadsherstel Amsterdam: https://stadsherstel.nl/monumenten/brouwersgracht-46

0 reacties

?

Als u nog geen wachtwoord heeft of uw wachtwoord bent vergeten, kunt u dit veld leeg laten. U ontvangt dan een e-mail waarmee u kan inloggen.