Tentoonstelling Stadsarchief Amsterdam, 6/4 – 6/8 2023

sradsarchief

Bestuur

Bestuur  |  21 december 2022

Amsterdam in vuur en vlam

De uitvindingen van Jan van der Heyden (1637-1712)

Tentoonstelling Stadsarchief Amsterdam, 6 april – 6 augustus 2023

Uitvinder, ondernemer en kunstenaar Jan van der Heyden (1637-1712) staat wereldwijd bekend als schilder van uitzonderlijke stadsgezichten. Maar deze getalenteerde 17de-eeuwer was ook een belangrijke uitvinder en ondernemer. Zijn vindingen, de verbeterde brandspuit en de moderne stadsverlichting, visualiseerde hij in prachtige gedetailleerde tekeningen en prenten, die het Stadsarchief Amsterdam presenteert in een bijzondere tentoonstelling voor een breed publiek van liefhebbers van geschiedenis, kunst en Amsterdam.

Unieke collectie

De unieke Jan van der Heyden-collectie van het Stadsarchief Amsterdam vormt het hart van de tentoonstelling Amsterdam in vuur en vlam. Deze verzameling, van oudsher in bezit van nazaten van Jan van der Heyden, is sinds de grote Jan van der Heyden tentoonstelling van 1937 niet meer voor het publiek te zien geweest. In 2019 slaagde het Stadsarchief Amsterdam er in om samen met het Amsterdam Museum deze collectie te verwerven.

Deze uitzonderlijke verwerving werd mogelijk gemaakt door bijdragen van het Mondriaan Fonds, Vereniging Rembrandt (mede dankzij Haar KOG-Vereniging Rembrandt Fonds, haar Themafonds Prenten en Tekeningen en haar Kruger Fonds), Stichting Vrienden Stadsarchief Amsterdam, Amsterdam Museum, Stichting Genootschap Amsterdam Museum en de gemeente Amsterdam.

0 reacties

?

Als u nog geen wachtwoord heeft of uw wachtwoord bent vergeten, kunt u dit veld leeg laten. U ontvangt dan een e-mail waarmee u kan inloggen.