Werksters en dienstbodes

Brietner - meisjes met tule mutsjes  - det-2

J

Jordaanmuseum  |  20 februari 2019

Presentatie 18 maart 14 - 15.00 uur
De Rietvinck, Vinkenstraat 185

Het Jordaanmuseum verzamelt al enige jaren portretten, verhalen en documenten van werksters en dienstbodes uit de Jordaan. In de tentoonstelling De Jordaancultuur in de Rietvinck is een paneel over werksters en dienstbodes.

Een belangrijke aanwinst is een schenking van zes brieven die dienstmeisjes rond 1900 schreven. Deze brieven geven een opmerkelijk intiem inzicht in de wensen en verlangens van deze meisjes, en in hun gedachten over hun mevrouwen, over hun kleding, de relatie met hun ouders, etc.? Dankzij nauwgezet archiefonderzoek weten wij meer over de ingrijpende gebeurtenissen in de levens van deze briefschrijfsters.

Als inleiding wordt een kort filmfragment getoond waarin Riek Volkers - Van der Hoek (1897-1993) vertelt over de kledingvoorschriften van dienstmeisjes, ook over het tule mutsjes die de meisjes op de foto van Breitner dragen. Riek Volkers was van 1919 tot 1922 een ‘binnenmeisje’, een inwonende dienstbode.

Vib van Dalen en Mieke Krijger lezen voor uit de brieven en gaan met u in gesprek.

Kaartjes reserveren via de website van het Jordaanmuseum

https://www.jordaanmuseum.nl/

Ongepast? Meld het ons

0 reacties

?

Als u nog geen wachtwoord heeft of uw wachtwoord bent vergeten, kunt u dit veld leeg laten. U ontvangt dan een e-mail waarmee u kan inloggen.